RESVERATROL

Resveratrol je látka nacházející se ve slupkách a jadérkách modré révy vinné, arašídech, slupkách a jadérkách černého rybízu a v borůvkách. Dále také ve slupkách grapefruitu a v červeném vínu. V případě modré révy vinné bylo zjištěno, že obsahuje více resveratrolu, když jsou hrozny nedozrálé.

Resveratrol patří mezi neuvěřitelně silné antioxidanty a jako antioxidant vykazuje široké protektivní působení na buňky, tkáně, orgány a celý organizmus.

Resveratrol se vyskytuje ve velkém množství rostlin a rostliny jej zvýšenou měrou produkují, když jsou ve stresu, jako svou obranu pro přežití. Pro některá vína je typické, že se nechávají přezrát, pak jsou náchylnější k infekci plísní, která prorůstá do hroznů. V tomto případě se vinná réva brání zvýšenou produkcí resveratrolu, který pak přechází do vína. Dále ho rostliny produkují na ochranu před nepříznivým počasím, plísněmi, bakteriemi a houbami.

Resveratrol velmi příznivě ovlivňuje:

  1. metabolismus lipidů
  2. chrání srdečně cévní systém, brání nadměrné srážlivosti krve
  3. snižuje napětí cév, brání oxidaci cholesterolu
  4. má pozitivní vliv na prevenci rakoviny prostaty
  5. významný účinek proti řadě typů zhoubně nádorových onemocnění (blokuje všechny posloupné procesy, během nichž se zdravá buňka mění na buňku rakovinovou)
  6. zesiluje účinek některých antiretrovirových léčiv
  7. má schopnost zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních, např. Alzheimerova choroba apod.
  8. je 20x silnejší než vitamín C
  9. je 5x silnejší než betakaroten
  10. má 50x vyšší antioxidačný účinek než vitamín E
  11. má schopnost bránit stárnutí buněk a celého organizmu
  12. významně posiluje tělesný antioxidační systém, čímž prodlužuje život a působí blahodárně na lidské zdraví
  13. je maximálně bezpečný, při užívání nebyly prokázány vedlejší účinky!

Francouzský paradox:

Francouzský paradox je dlouhodobě zkoumaná skutečnost. Jde o fakt, že lidé žijící ve Francii trpí relativně nízkým výskytem akutních srdečních příhod, i přes tamní jídelníček, který je velmi bohatý na nasycené tuky...

_______________________________

Francouzi jedí:

- 4x více másla

- o 60 % více sýrů  

- 4x více vepřového masa než Američané

 Francouzi konzumují:

O 50 % více nasycených tuků (živočišných tuků), než Američané

_______________________________

Přesto je počet umrtí na akutní srdční příhody ve Francii nesrovnatelně menší než napríklad v USA. A čím to je?

Přihlásit se