RESVERATROL
Resveratrol je látka nacházející se ve slupkách a jadérkách modré révy vinné, arašídech, slupkách a jadérkách černého rybízu a v borůvkách. Dále také ve slupkách grapefruitu a v červeném vínu. V případě modré révy vinné bylo zjištěno, že obsahuje více resveratrolu, když jsou hrozny nedozrálé.
Resveratrol patří mezi neuvěřitelně silné antioxidanty a jako antioxidant vykazuje široké protektivní působení na buňky, tkáně, orgány a celý organizmus.
Resveratrol se vyskytuje ve velkém množství rostlin a rostliny jej zvýšenou měrou produkují, když jsou ve stresu, jako svou obranu pro přežití. Pro některá vína je typické, že se nechávají přezrát, pak jsou náchylnější k infekci plísní, která prorůstá do hroznů. V tomto případě se vinná réva brání zvýšenou produkcí resveratrolu, který pak přechází do vína. Dále ho rostliny produkují na ochranu před nepříznivým počasím, plísněmi, bakteriemi a houbami.
Resveratrol velmi příznivě ovlivňuje:
- metabolismus lipidů
- chrání srdečně cévní systém, brání nadměrné srážlivosti krve
- snižuje napětí cév, brání oxidaci cholesterolu
- má pozitivní vliv na prevenci rakoviny prostaty
- významný účinek proti řadě typů zhoubně nádorových onemocnění (blokuje všechny posloupné procesy, během nichž se zdravá buňka mění na buňku rakovinovou)
- zesiluje účinek některých antiretrovirových léčiv
- má schopnost zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních, např. Alzheimerova choroba apod.
- je 20x silnejší než vitamín C
- je 5x silnejší než betakaroten
- má 50x vyšší antioxidačný účinek než vitamín E
- má schopnost bránit stárnutí buněk a celého organizmu
- významně posiluje tělesný antioxidační systém, čímž prodlužuje život a působí blahodárně na lidské zdraví
- je maximálně bezpečný, při užívání nebyly prokázány vedlejší účinky!
Francouzský paradox:
Francouzský paradox je dlouhodobě zkoumaná skutečnost. Jde o fakt, že lidé žijící ve Francii trpí relativně nízkým výskytem akutních srdečních příhod, i přes tamní jídelníček, který je velmi bohatý na nasycené tuky...
_______________________________
Francouzi jedí:
- 4x více másla
- o 60 % více sýrů
- 4x více vepřového masa než Američané
Francouzi konzumují:
O 50 % více nasycených tuků (živočišných tuků), než Američané
_______________________________
Přesto je počet umrtí na akutní srdční příhody ve Francii nesrovnatelně menší než napríklad v USA. A čím to je?