Vyjednávání MZČR s lékaři...

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v pondělí svým příkazem nařídil ředitelům nemocnic, které ministerstvo řídí, což jsou zejména fakultní nemocnice, zvýšit platy lékařů o 50008000 korun měsíčně. Právu to sdělil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Nabídka uvedeného zvýšení platů, jak už Heger několikrát zopakoval, je konečná. Lékaři by vyšší plat měli mít od březnové výplaty. Přidání mají dostat formou vyššího osobního ohodnocení. A v tom je největší problém.

Minulý týden právě na výši přidání a zárukách, že se peníze dostanou ke každému lékaři ve formě zvýšených tarifů, zkrachovala jednání mezi lékaři a ministerstvem. V neděli pak ministr připustil, že je možné dále jednat, ale jen v případě, že lékařské odbory vyzvou ty lékaře, kteří dali výpověď, aby ji stáhli.

"Lékaři požadují minimální přidání 8 až 12 000 korun měsíčně v závislosti na délce praxe. Navýšení, které ministr učinil, tomu neodpovídá a navíc je bez záruk. V odměnách je lékař dostat může a nemusí. To je pro nás nepřijatelné," řekl Právu prezident lékařské komory Milan Kubek.

Podle člena předsednictva Lékařského odborového klubu Miloše Volemana odbory, pokud by se měly vrátit k jednacímu stolu s ministrem, musely by znovu požádat členskou základnu, aby jim k tomu dala mandát pro další vyjednávání.

"Nebo respektive, aby nám nastavila znovu mantinely, ve kterých se bude vyjednávat," prohlásil Voleman.

Navýšením platů chce Heger odvrátit odchod zhruba 3800 nemocničních lékařů, kteří podali výpověď a měli by fyzicky z nemocnic odejít 1. března.

Slíbil, že v příštím roce průměrný plat lékaře stoupne ze současných 48 000 na 60 000 korun a současně klesnou neúměrné přesčasy na běžnou normu. Ze zákona je to 150 hodin ročně, nyní mají lékaři i 800 hodin přesčasů.

Přihlásit se