ÚSTÍ NAD LABEM - problémy ve zdravotnictví...

Sotva skončila jedna velká krize ve zdravotnictví, pacientům na severu Čech už zase hrozí, že se nedostanou na plánovaná vyšetření a operace.

Část zaměstnanců Krajské zdravotní (KZ) sdružující pět velkých nemocnic v kraji chystá stávku kvůli radikálnímu snížení jejich platů. Připravují ji pracovníci Radiodiagnostického oddělení (RDG) v Ústí, Děčíně a Teplicích, tedy klíčového centra, na němž závisí chod celých nemocnic.

O stávce zaměstnanci RDG, kam spadá rentgen, CT, ultrazvuk a magnetická rezonance, začali uvažovat poté, kdy vedení společnosti oznámilo, že místo současných pohotovostních služeb, kde dostávají příplatky za práci přesčas, budou pracovat ve směnném provozu. Tedy už bez příplatků, jen s odměnami za práci v noci a o víkendu. To by znamenalo, že lékaři, radiologičtí asistenti i sestry by přišli až o 40% svého platu.

"V případě, že se nedohodneme, stávka bude. Zachováme jen nejnutnější provoz, aby nedošlo k ohrožení zdraví občanů, provádět se tedy budou úrazová ošetření. Ale nic víc, žádná plánovaná vyšetření," říká zaměstnanec KZ, který si nepřál zveřejnit své jméno. Znamenalo by to zastavení vyšetření a operací pro stovky pacientů.

Motivace společnosti je jednoduchá - zaměstnanec bez přesčasů má menší mzdu. "Přesčasy už nebudou třeba a zaměstnanci nebudou přesčasy přetíženi. Jejich avizované radikální kroky bychom museli chápat jako stávku za přesčasovou práci," uvedl včera mluvčí KZ Jiří Vondra s tím, že dlouhodobě plánovaným systémovým krokem kvůli úsporám je rozšíření tohoto systému práce i do dalších odštěpných závodů.

Podle zaměstnanců je však bez ohledu na mzdy směnný provoz mnohem náročnější na počet lidí na oddělení - a tedy i platy. "Bez přijetí dalších lidí nebudeme schopni směnný provoz zajistit. Nevím, jestli vedení ušetří tolik, aby bylo výhodné zrušit pohotovostní služby a platit další mzdy novým lidem," upozorňuje zaměstnanec KZ.

Podle mluvčího Vondry se zavedením směn ušetří 5 milionů korun. "A to jen v případě tří nemocnic i včetně nezbytného předpokladu přijetí nových pracovníků," reagoval včera Vondra.

Vondra také odmítl, že přechod na směnný systém je snahou o omezování radiologických pracovišť.  "Zobrazovací metody patří k základním pilířům medicíny," poznamenal mluvčí KZ.

Jenže radiologických asistentů je nedostatek a sehnat další nebude snadné. Přitom nikdo jiný nesmí rentgen obsluhovat. A času je málo, protože vedení společnosti na zaměstnance tlačí, aby nový systém začal platit už v červnu. Podle odborů je zavedení směnného provozu legálním nárokem zaměstnavatele, je ale nutné takový krok s nimi nejprve projednat. A to se také zatím nestalo.

V každém případě to není jediný krok, kterým chce nemocniční holding ušetřit. Po avizovaném propuštění 180 zdravotních sester a nižšího personálu se stahují mračna i nad jedním z oddělení ústecké gynekologie.

"Nechceme jednu ze dvou stanic zavřít, jen kvůli využití lůžek, které bylo pod 50 procenty, se sníží počet lůžek ze 124 na 100," popsal Vondra.

Zvýšit se naopak má provoz jednodenní gynekologické chirurgie, tam se proto počet lékařů nezmění, a novorozenecké oddělení dokonce posílí sestry, protože tu 9 lůžek intenzivní péče pro nemocné novorozence přibylo.

Medical tribune, Mladá fronta Dnes Andrea Angermannová

Benda musí z vedení nemocnic pryč, žádá jeho vlastní strana...


Po řadě jiných problémů v Krajské zdravotní bude připravovaná stávka radiologů zřejmě poslední kapkou pro šéfa představenstva Petra Bendu. ČSSD požádala krajskou radu o jeho odvolání. A protože v ní má většinu, schválení je téměř jisté.

Hrozba stávky rentgenologů v Krajské zdravotní (KZ) může být pověstnou posledním kapkou pro šéfa představenstva společnosti Petra Bendu, který je zároveň předsedou teplické ČSSD a spojencem Jiřího Paroubka.

Kvůli vnitrostranickým rozbrojům neustále slábne jeho pozice a vliv v sociální demokracii, na jaře byl sesazen z postu krajského šéfa strany. Teď zřejmě přijde i o křeslo v KZ. Krajská organizace ČSSD žádá jeho odchod z čela zdravotnického holdingu.

"Tento bod byl projednán a schválen na pondělním jednání krajského výkonného výboru," potvrzuje předseda severočeské organizace ČSSD Arno Fišera.

Sám Benda se spolu s dalšími zástupci ČSSD z Teplicka pondělního jednání neúčastnil. "Řádně jsem se omluvil, ale kdybych věděl, že se něco takového bude projednávat, byl bych tam," řekl včera Benda. Sociální demokraté o jeho odvolání požádali radu kraje, mohou to totiž provést jen krajští radní. V jedenáctičlenné radě má přitom ČSSD i bez Bendy 6 členů, tedy nadpoloviční většinu. Jeho odchod je tak téměř jistý, i když ČSSD to ještě chce projednat s koaličními partnery. Benda prý sám od sebe odejít nehodlá. "Nemám, proč bych odcházel, nemám se za co stydět. V loňském ekonomicky složitém roce měla KZ kladný hospodářský výsledek 62 milionů korun. Co bude dál, to uvidíme," pronesl včera.

Jeden problém za druhým...

Případná stávka je ovšem jen jedním z řady problémů, s nimiž se ústecký nemocniční holding v poslední době potýká. Kvůli podezření z plýtvání penězi v KZ například podalo ministerstvo financí na konci loňského roku trestní oznámení na neznámého pachatele. Rozhodnutí padlo na základě výsledků dvou auditů. Jeden si nechalo ministerstvo vypracovat od firmy Deloitte, druhý uskutečnilo samo. Benda již dříve řekl, že k většině kritizovaných nákupů ovšem došlo ještě před jeho nástupem do funkce.

Naposledy pak minulý týden dostala KZ od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže dvě pokuty v souhrnné výši 900 tisíc korun za chyby v zakázkách na nákup zdravotnického materiálu. Podle Bendy jedna z nich za 700 tisíc korun souvisí se zakázkou z 8. prosince 2008, ale on se stal členem představenstva až o devět dní později. "Zcela logicky tedy za ni nemohu nést žádnou odpovědnost," upozorňuje.

Druhá pokuta ve výši 200 tisíc je ale za zakázku na šicí materiály podepsanou už za jeho působení. "Proti rozhodnutí ÚOHS ale KZ podala rozklad. Obě rozhodnutí jsou tak zatím nepravomocná," dodal Benda.

Medical Tribune - Andrea Angermannová, s přispěním iDNES.
Přihlásit se